Milan Koukal (18. 07. 2008)

Každý z nás asi zná jméno poutního místa; mnohdy tam vyvěrá údajně zázračně léčivá voda. Neplatí to jen o francouzských Lurdech, ale i o mnoha jiných místech v různých koutech světa, kde se zjevila Panna Maria. Skeptikové něco podobného považují za pouhé halucinace, ba i psychickou poruchu! Církev opatrnicky uznává jen některá zjevení. Čemu věřit?

Představte si, že jdete venkovskou krajinou. Náhle se ve výšce nad vaší hlavou objeví zářivá postava mladé ženy s líbeznou tváří – Panny Marie. Často bývá na oblaku, vrcholu hory, v koruně stromu či v keři. Tak to popisovali ti, kteří se s ní údajně setkali – vizionáři.

Má Panna Marie uzdravující moc?
Již od vzniku křesťanství se tradují zprávy o zjevení, kdy Matku Boží nevysvětlitelným způsobem spatřili a všemi smysly vnímali náhodní svědci, mnozí s ní mluvili. Zatímco do roku 1700 církev zaznamenala na 300 takových úkazů, jen v 20. století to bylo přes 455 případů.
Proč se frekvence v poslední době tak zvýšila? Mnozí badatelé to vysvětlují dvěma důvody: Důležité bylo, že od 19. století se začala zjevení systematicky zaznamenávat. A dále papež Pius IX. v roce 1854 vyhlásil dogma o neposkvrněném početí Panny Marie, které uvádí, že od počátku pozemského života byla bez hříchu a v milosti Boží.
Nyní se vysvětlení upřesnilo v tom, že Marie –  „dívka Páně“ – žila skromně, nenápadně. Po 1800 let o ní věřící věděli pouze, že je Boží rodičkou. Bůh ji obdařil nadpřirozenou ochranou a uzdravující mocí.

Varuje před lidskou apokalypsou!
Tohoto daru začala využívat v minulém století, kdy se prý kolem ní vše náhle změnilo. Jak? Tak, že Panna Marie začala navštěvovat lidi sama, na pozemském světě. Na jaře roku 1830 se zjevovala řeholnici v Paříži. Ještě větší slávu přinesla francouzským Lurdám, kde ji měla v období 11. 2.–16. 7. 1858 spatřit osmnáctkrát (!) čtrnáctiletá Bernadetta Soubirousová. Svatá žena ji poprosila o modlitbu a pokání. Lurdy církev zásadně uznala. K novějším úkazům bývá zdrženlivá, což však milionům věřících nebrání, aby je zázračná místa přitahovala jako magnet kovové piliny.
Velice názorným příkladem je Medžugorje (Mezihoří) poblíž Mostaru v bývalé Jugoslávii. Tam se od 24. června 1981 Panna Marie opakovaně zjevovala a požadovala mír.
Právě varování před zlou budoucností, pokud se všichni lidé nebudou navzájem chovat rozumněji, jsou prý hlavním posláním mariánských zjevení poslední doby!

PRO
Mariánská zjevení chtějí změnit svět k lepšímu
RNDr. ing. František Mráček, CSc.,
vedoucí centra VÉRITÉ Praha

Mnoho zjevení je nepravých, ale některá jsou pravá a užitečná. Katolická církev se velmi brání uznat zjevení za pravé. Pokrok v rozlišování rychle pokračuje. Ti, kteří všechna zjevení odsuzují, vycházejí z naivních informací a názorů a neznají ani základní kritéria pravých a nepravých zjevení. Medžugorská zjevení vícekrát zkoumali mezinárodní týmy lékařů a vědců. Tito odborníci nedovedli vysvětlit jevy při zjevení a prokázali, že vizionáři, kteří Pannu Marii viděli, nemají žádné parapsychologické schopnosti a mimo zjevení jsou normální. Vyloučili halucinaci. Tu může mít jeden člověk, ale nikoliv šest lidí tutéž halucinaci ve stejnou dobu.
Medžugorská zjevení provázejí zvláštní úkazy a náhlá uzdravení z nevyléčitelných nemocí, mnohá byla důkladně na klinikách ověřena. Do Medžugorje přišlo na 50 milionů lidí, kteří zde pociťují ovzduší klidu a míru, touhu se změnit. Z deseti tajemství jsou čtyři katastrofická, ale nemusí se uskutečnit, pokud se svět změní k lepšímu. K této přeměně dodávají věřícím nadšení právě pozitivní zjevení.


PROTI
Zjevení svatých není reálné!
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc.,
přední představitel Českého spolku skeptiků SISYFOS:

Lidé odjakživa věřili, že existuje nadpozemský duchovní svět, ve kterém žijí bohové a do kterého se po smrti dostávají duše zemřelých. Svědectví o jeho existenci prý přinášejí návštěvy duchovních bytostí na Zemi. Nejčastěji je to Panna Marie, jindy Ježíš Kristus, někdy i sám Bůh, kdo se zjeví hluboce věřícím osobám. Dnes nejznámějším případem je zjevení Panny Marie v červnu 1981 v Medžugorje. Jde o zázrak? Z hlediska materialistické vědy nelze potvrdit existenci duchovního světa a Boha ani existenci posmrtného života. Smrt je konečná, rozpadne se tělo a mizí duše, která je jen funkcí hmotného mozku. Nelze proto akceptovat možnost nanebevstoupení Panny Marie nebo zmrtvýchvstání Krista ani jejich pozdější zjevování. Nemůže jít o realitu nebo o paranormální materializaci ducha. Většinou jde o halucinaci osoby v okamžiku jejího náboženského vytržení, v jiných případech šlo o zle nebo dobře míněný výmysl. Katolická církev proto vyhlašuje místa zjevení jako poutní místa. Reálnost zjevení sice oficiálně nepotvrzuje, ale racionální výklady a kritické diskuse odmítá.

 Více se o tom můžete dozvědět na sekci Studie zvlášních jevů

  www.verite.cz

 

Jak to vidí 21. STOLETÍ?
Problematika zjevení se vine dějinami – nejen církevními – jako příslovečná červená nit. Zdánlivě podivné úkazy mocně posilovaly víru již věřících, avšak navíc lákaly do široké náboženské rodiny nové členy. Za uplynulých 160 let se prý zjevila na více než 500 místech celého světa. Např. do Medžugorje za prvních deset let od zjevení v červnu 1981 přišlo přes 100 000 kněží a asi 300 biskupů. Dnešní papež Benedikt XIV., ještě jako německý kardinál Joseph Ratzinger, v roce 1991 oficiálně konstatoval, že jsou tři možná stanoviska:
1. Zjevení mají nadpřirozený charakter.
2. Zjevení nemají nadpřirozený charakter.
3. Dosud není jisté, že jde o nadpřirozený charakter.
Vyberte si tedy podle svého zaměření. O pravosti zjevení vždy musí rozhodnout papež – zástupce Boha na Zemi!
Není náhodné, že protagonistkou většiny zjevení je Panna Marie. Má celosvětově silný kult – jen u nás jí bylo zasvěceno přes 400 kostelů a jiných svatostánků, věřící se vydávali na více než 40 mariánských poutních míst. Mezi vědci je mnoho věřících. I ateističtí badatelé však uznávají, že se „mezi nebem a zemí“ dějí tajuplné věci, ale snaží se je vysvětlovat rozumově. Podle jejich mínění mariánská zjevení vycházejí z nevědomí vizionářů: Vytoužený obraz, který vyrostl v jejich nitru, se prý jim začne zjevovat i vnějškově. Ovšem pravdou je, že od roku 1858 dodnes bylo v Lurdech zaznamenáno přes 3500 případů uzdravení potvrzených lékaři. Církev však za zázračné uznala jen něco přes sedmdesát případů. 21. STOLETÍ vychází samozřejmě ze stanovisek vědců a jevy, které nelze ověřit pomocí vědeckých metod, považuje za neprokazatelné.



Kdo jsou vizionáři?
Panna Marie si prý za svoje posly vybírá osoby zcela nevzdělané, aby především odstranila podezření, že si mohly její poselství vymyslet. Vizionáři jsou po staletí ponejvíce děti, které mají málo životních zkušeností. Další skupinu tvoří prostí dospělí – pasáčci, řeholnice, uklízečky… Společným rysem pozorovatelů je hluboká zbožnost. Příchod božské ženy, která jim dala různé úkoly (např. nechat na místě postavit svatostánek, odkrýt léčivý pramen), doprovázely i přírodní úkazy – závan či hučení větru, náhlý blesk či jemná záře. V portugalské vesnici Fátima prý na 70 000 lidí s posvátnou hrůzou hledělo, jak se slunce třikrát otočilo. Ročně sem zavítá milion lidí, Matka Boží se má zjevovat každé sobotní poledne. U slavného mexického Quadelupe údajně v kruté zimě roku 1531 dala indiánovi kytici růží, které tam nikdy nerostly (!), a poslala ho k biskupovi s přáním, aby nechal vystavět kostel.


ANKETA (na netu)
Čtenářská anketa z internetového vydání 21. STOLETÍ
Skutečnost, že se někde zjeví nadpřirozená bytost (někdy dokonce komunikující s lidmi), podle Vašeho názoru je:
1. Pouhou halucinací pozorovatelů (zejména hluboce věřících osob) 38%
2. Velice zvláštním optickým klamem 12%
3. Odporující vědeckým poznatkům, a tudíž nemožná 11%
4. Možná pouze výjimečně – třeba v místech, kde se objeví zázračná léčivá voda (Lurdy, Medžugorje apod.) 21%
5. Nemám dostatek informací 18%

                                                              Zdroj: časopis